Dementie

Dementie. Wat is dat eigenlijk? Meer dan 50 verschillende soorten hersenaandoeningen vallen onder de verzamelnaam Dementie. Alle vormen van dementie hebben gemeen dat de hersenen informatie niet goed meer kunnen verwerken met als gevolg dat er sprake is van lichamelijke en geestelijke achteruitgang. Denk hierbij bijvoorbeeld aan, moeite hebben met het structureel innemen van medicijnen of het betalen van rekeningen. Zelfzorg, zoals aankleden en koken zullen later ook steeds meer moeite gaan kosten. Dementie is te herkennen aan een van onderstaande symptomen. Er wordt pas van dementie gesproken wanneer een van deze symptomen erger wordt en niet te verklaren zijn door een ander ziektebeeld; 

Geheugenproblemen

Problemen met taal

Problemen met het uitvoeren van moeilijke handelingen

Problemen met het herkennen van voorwerpen

Problemen met logisch denken (plannen, organiseren en uitvoeren)

Problemen in het ruimtelijk denken

Problemen met concentratie

Bij dementie gaan de verbindingen tussen de hersencellen verloren waardoor steeds minder communicatie meer kan plaatsvinden. In de loop der tijd gaan ook de hersencellen verloren. Hoe de dementie zich uit is afhankelijk van de vorm en welke functie van de hersenen zijn aangedaan. Ook verschilt het per individu hoe snel de achteruitgang is. Bij de ene persoon kan dit snel gaan, anderen kunnen nog jarenlang een mooi leven hebben. Een overzicht van de 4 meest voorkomende vormen en het verloop vind u hier.

“Ik bepaal nog mijn eigen ritme, dat vind ik fijn”

Denken in mogelijkheden

Geen mens is hetzelfde, hierdoor is ook de omgang met een dementerende nooit hetzelfde. Wat bij de een werkt kan bij de ander juist een totaal tegenovergesteld effect hebben. Door goed te luisteren, observeren, praten en proberen kunnen we vaak goed in contact komen met de behoeftes van iedereen. Er zijn ook een aantal dingen waarvan bekend is dat ze kunnen werken in omgang bij mensen met dementie. We delen graag een aantal van deze dingen zodat jullie hiermee je voordeel kan doen.

Balanceren tussen over- en onderprikkeling

Door Frans Hoogeveen en Rhijja Jansen, TVV Magazine.

Bepaalde prikkels kunnen een negatief, maar ook positief effect hebben op iemand met dementie. Ouderenpsycholoog Frans Hoogeveen vertelt over de kracht van prikkels, en hoe verzorgenden ze in de praktijk effectief kunnen inzetten.

Frederik is 68 en heeft dementie. Hij woont thuis, waar zijn vrouw Maartje voor hem zorgt. Elke avond probeert Frederik zijn tanden te poetsen, waarbij Maartje probeert te helpen. Maar dat gaat lastig. Bij elke handeling die hij moet doen, kijkt hij hulpeloos naar zijn vrouw. Hij blok- keert steeds. ‘Deze casus leg ik vaak voor aan zorgmedewerkers tijdens trainingen’, vertelt Frans Hoogeveen. Hij is ouderenpsycholoog gespecialiseerd in psychogeriatrie en geeft regelmatig trainingen over dementie. ‘Wat blijkt hier aan de hand te zijn? Het brein van meneer kan geen onderscheid maken tussen relevante en niet relevante prikkels. Als hij in de badkamer staat om zijn tanden te poetsen, ziet hij zichzelf in de spiegel, zijn bril en nog een andere tandenborstel op het plankje liggen. Achter hem staat zijn vrouw te kwekken over wat hij moet doen. Verder lezen? klik hier.

Heeft u een vraag over
Het Andere Wonen De Compagnie?